Zalecenia po wybielaniu
KONTAKT
Tel. +48 22 401 12 12
Kom. +48 508 222 111
E-mail: fabdent@fabdent.pl
ul. Pełczyńskiego 22a/78
01 - 471 Warszawa - Bemowo
Aby efekt wybielania utrzymał się jak najdłużej należy przestrzegać tzw. białej diety przez ok. 7 dni po profesjonalnym zabiegu wybielania zębów w gabinecie. Dla osób przeprowadzających dwutygodniową kurację domową wybielania zębów systemem nakładkowym może to być wyjątkowo uciążliwe, bo powinny stosować tę dietę przez cały okres wybielania i trzy dni po (w sumie to 17 dni).
Biała dieta polega na spożywaniu niebarwiących pokarmów i napojów. Należy unikać picia kawy, herbaty (również białej i zielonej), czerwonego wina, ciemnych soków (porzeczkowy, żurawinowy, malinowy itp.) coli i innych ciemnych napojów. Unikać trzeba ciemnych sosów, zup oraz warzyw i owoców takich jak buraczki czy jagody. Nie wolno również palić gdyż dym tytoniowy może w znacznym stopniu przebarwić wybielone zęby, a co ważniejsze wolne rodniki uwalniane z preparatów wybielających podwyższają ryzyko rakotwórczego działania dymu tytoniowego.
W ciągu pierwszych dwóch tygodni po wybielaniu zaleca się również stosowanie łagodnej pasty wybielającej aby dokładnie usuwać powierzchowne przebarwienia i osady tak aby nie dopuścić do ich przeniknięcia w głąb zęba.
Pomimo stosowania się do zaleceń pozabiegowych, badania kliniczne donoszą, że po roku od zakończenia wybielania zęby tracą około 40% swojej jasności, dlatego efekt powinien być podtrzymywany poprzez wykonanie jednorazowego zabiegu przypominającego w gabinecie lub zastosowanie nakładek.
Ekspert (autor tekstu): Mgr lic.hig.stom Paulina Przychodzeń.
Zobacz również:
- Więcej informacji o podstawach wybielania zębów
- Profesjonalne wybielanie zębów w gabinecie systemem BEYOND™
- Wybielanie zębów w domu systemem nakładkowym
- Wybielaniu zębów martwych po leczeniu kanałowym lub urazie
- Najnowsze promocje na wybielanie zębów
- Profesjonalne czyszczenie zębów (skaling i piaskowanie) przed zabiegiem wybielania
- Więcej informacji o stomatologii estetycznej